Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Záhadná stanice UVB-76 na kmitočtu 4625kHz USB

Už přes třicet let vysílá tajemná ruská vysílačka UVB – 76 stále to samé. Přerušované bzučení, podle kterého se jí říká Bzučák, kterého jen několikrát za celých třicet let nahradil lidský hlas. Dodnes se neví, co vysílačka vlastně vysílá. Krátkovlnná vysílačka UVB-76 je opředena mnoha tajemstvími. Původně byla stanice umístěna v obci Povarovo, ale její nynější poloha je neznámá. Televizní štáb, který po vysílačce pátral, objevil v Povarovu opuštěnou vojenskou základnu, což by ukazovalo, že vysílačka má vojenské poslání. O účelu vysílačky se dodnes vedou spekulace. Ty nabraly nový směr, když 23. srpna roku 2010 neznámý hlas přečetl do éteru směs čísel a slov: UVB-76, UVB-76 - 93 882 naimina 74 14 35 74 - 9 3 8 8 2 Nikolaj, Anna, Ivan, Michail, Ivan, Nikolaj, Anna, 7, 4, 1, 4, 3 , 5, 7, 4. Nikdo dodnes neví, co má šifra nebo sdělení znamenat. Kromě bzučení a kódů byly několikrát ve vysílání slyšet i hlasy, které zjevně neúmyslně mluvily poblíž zapnutého mikrofonu. Slyšet bylo šoupání nábytkem a věty jako: „Nemám generátor. Tyto věci jsou z hardwarové místnosti.“ To by zřejmě znamenalo, že bzučák je zapnutý „naživo“ u mikrofonu v nějaké místnosti. Bylo slyšet také odpočítávání od devíti do jedné, tentokrát ženským hlasem. A na 38 vteřin přerušilo vysílání také pasáž z Labutího jezera od Čajkovského. Údajně do éteru unikla dokonce část jakéhosi telefonního hovoru mezi ruskými důstojníky. Poslední  doposud zaznamenané kódy vyslala vysílačka 24 hodin po obsazení Krymu ruskými vojsky. Do éteru letělo poslední hlášení  "T-E-R-R-A-K-O-T-A. Michail Dimitri Žeňa Boris. Michail Dmitri Žeňa Boris. 81 26 T-E-R-R-A-K-O-T-A." Co toto vysílání znamenalo, dodnes nikdo neví.

UVB-76 vysílala své tajemné signály

Interiér opuštěné základny

Interiér budovy

 

Článek je převzatý ze serveru extrastory.cz. O skutečném účelu vysílače se vedou spekulace, nicméně jeho existenci potvrzuji:-) jde naladit na každém lepším krátkovlnném přijímači na kmitočtu 4625kHz USB. Co se týče obsahu sdělení tak osobně se domnívám, že počáteční písmena označují identifikaci či lokátor konkrétního vysílače (původní znak UVB-76 nahradil později MDZhB a v sočasnosti ZhUOZ). Tomu by odpovídal i fakt, že vysílač podle zdrojů z internetu změnil několikrát za dobu svojí existence polohu. Číslo 76 podle mě značí rok dokončení či spuštění vysílače, tedy 1976 ačkoli první zmínky o jeho existenci pochází z let 1980-1982. Dále mám důvod se domnívat, že vysílač souvisí se systémem protivzdušné obrany státu (v relaci je občas slyšet slovo vozduch-automatizovaný systém velení nebo také označení pro letecké planžety). Podobný „číselný“ vysílač fungoval někdy do roku 2000 i na našem území na kmitočtu 4460kHz, jeho umístění bylo poblíž obce Hradešín. Obsah většiny zpráv nebude mít nejspíš žádný důležitý význam a v současnosti bude sloužit spíše k výcviku. Odpověď na odvysílanou relaci je pravděpodobně posílána dálnopisem (relace po odvysílání zprávy končí slovem priyom). Cyklické vysílání tónu je pravděpodobně z důvodu ovládání nějakého zařízení. U jedné zachycené pravděpodobně ostré zprávy měl tón jinou barvu. Osobně ale dost silně pochybuji, že by šlo o mechanismus tzv. mrtvé ruky. Ne jednou se mi podařilo zachytit výpadek vysílání. Jde tedy o způsob poměrně hodně nespolehlivý.

 

Dne 21.9.2017 kolem 20:00 se mi podařilo zachytit relaci. Odkazy zde:

 

http://rf-10.wz.cz/uschovna/uvb-76/UVB-76_21.9.2017_19.53.wav

http://rf-10.wz.cz/uschovna/uvb-76/UVB-76_21.9.2017_20.08.wav

 

Na závěr ještě zveřejním záznam dalších číselných stanic, které ovšem s PVOS nesouvisí a pravděpodobně je využívají zpravodajské služby:

Jan Bednář