Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Malá recenze scanneru Uniden UBC125XLT

 

Výsledek obrázku pro ubc125xlt

V této krátké recenzi bych Vás rád seznámil s mými poznatky o scanneru Uniden UBC125XLT. Scanner jsem pořídil v e-shopu shop3000.cz za cenu 3700Kč. Scanner je dodávaný se síťovou nabíječkou, mini USB kabelem, návodem, dvěma tužkovými akumulátory a CDčkem se softwarem. Krátce k parametrům: udávaný rozsah 25-960MHz, 500 pamětí, AM, FM a NFM modulace, ladicími kroky 5/6,25/8,33/10/12,5 kHz, možnost správy přes PC a citlivostí v rozmezí 0,2-04µV, která se liší podle naladěného kmitočtu. Anténa je gumová s BNC konektorem.

A nyní k praktickým zkušenostem: scanner přišel poměrně slušně zabalený, krabice byla sice rozlepená, ale to se domnívám, že bylo z důvodu dodatečného vložení CD se softwarem. Scanner působí na první dojem líbivým designem a padne dobře do ruky. Drobnou nedůvěru ve mne budí otočný přepínač, který působí chatrným dojmem a má poměrně velkou vůli. Následovalo tedy vložení přibalených tužkových NiMh akumulátorů (čínské značky Corun s udávanou kapacitou 2300mAh). Po zapnutí scanneru se nedělo nic. Zapojil jsem tedy přiloženou nabíječku. Následovala hláška „Battery Error“. Aby ne, jeden akumulátor měl 0V a druhý asi 0,9V. Následovalo tedy oživení na laboratorním zdroji. Akumulátory se kupodivu nechytly hned, ale bylo nutné je chvíli oživovat. Hádám tedy, že minimálně jeden vnitřní svod ale nakonec se přeci jen chytly. Dále jsem se pustil do instalace ovladačů a ovládacího sw. Přiložené CD bylo vypálené s chybami, takže šla zkopírovat jenom necelá polovina souborů a přiložené drivery byly pod Windows7 naprosto nefunkční. Bylo tedy nutné vše potřebné dohledat na internetu ale naštěstí podpora scanneru je a vše zabralo jenom chvíli hledání. Scanner potěší přehledným pěkně kontrastním LCD displejem s podsvícením a možností pojmenování uložených stanic. Ovládání je po chvíli experimentování poměrně intuitivní a případně jde vše dohledat v přiloženém manuálu (sice jen v angličtině ale nevadí). Nejpohodlnější je však obsluhovat scanner s pomocí softwaru. Co se týče automatiky nabíjení (či snad časovače??) tak ta spíše nefunguje, než že funguje. Scanner se nabíjí pořád, až se akumulátory začnou zahřívat. Je tedy nutné nabíjení ukončit ručně. Zahřívání není sice nijak moc velké, ale nepřetržitě připojený bych ho tedy rozhodně nenechával. Co se týče parametrů příjmu tak tam scanner příliš neoslní. S přiloženou anténou vykazuje poměrně mizernou citlivost a chytá jenom blízké stanice. Příjem se dá vylepšit připojením externí antény. S externí anténou scanner funguje už podstatně lépe a na boomeranga na CB pásmo (λ/4) chytá hezky i slabé stanice a kupodivu se ani nehltí. Se selektivitou to však bude horší. Silnější stanice (a to jak na externí anténu, tak i na pendrek) běžně prolézají o dva až tři ladicí kroky do sousedního kanálu. Nejlepší citlivost scanner vykazuje v rozsahu cca 80-170MHz, naopak nejhorší v 400-960MHz s přiloženou pendrekovou anténou. Docela slušně chodivý je v leteckém pásmu. Naopak mne překvapilo, že na svém QTH nechytám ATIS na pražském letišti Václava Havla, který tu běžně chytám i na obyčejnou SDR klíčenku za tři stovky. Co se týče spotřeby tak ta rozhodně není nejmenší, s akumulátory s kapacitou 2300mAh je to na slabých 8 hodin provozu ale to je hold daň za nízké napájecí napětí.

Co tedy závěrem? Scanner svými parametry neoslní. Vhodný je spíše pro příjem v pásmu VHF a AIR kmitočtů. Příjemná je obsluha pomocí softwaru. Kdo však očekává víc, měl by sáhnout po jiném výrobku. Scanner je vhodný spíše pro občasné hobby použití někde na cestách. Já osobně bych za tu cenu čekal něco trošku lepšího.

 

Jan Bednář