Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Levné akumulátory Tronic z Lidlu

 

Dlouhá doba už uplynula od dob první generace levných akumulátorů z Lidlu, za tehdy 89Kč/4ks s udávanou kapacitou 2 000mAh u tužkových akumulátorů velikosti AA. Akumulátory měly tehdy šedý obal a s největší pravděpodobností se s nimi dnes již nikde nesetkáte. Tenkrát jsem u nich prováděl měření kapacity s výsledkem 300-800mAh u nových akumulátorů takže žádný zázrak i když do většiny spotřebičů by to asi stačilo. Největším problémem těchto akumulátorů byla jejich krátká životnost. Z celkem asi třech balení, tedy 12ks akumulátorů, které jsem zakoupil, odešla do jednoho roka většina a do dvou let byly ko všechny.

Nyní se objevila v řetězci nová generace akumulátorů. S červeným proužkem s kapacitou 2500mAh a se zeleným s kapacitou 2300mAh (Tronic eco) za 99Kč/4ks a mně zajímalo, jestli šla kvalita nabízených akumulátorů oproti dřívějšku nahoru. Nakoupil jsem tedy několik balení a zkusil články otestovat. Měření jsem prováděl vždy na 2ks akumulátorů zapojených v sérii modelářskou nabíječkou Schulze Isl 6-330d. Ještě dodám, že u akumulátorů 2500mAh s červeným proužkem mně překvapila jejich pocitově nízká hmotnost. U takhle velkých (kapacitně) akumulátorů bych jejich hmotnost očekával mnohem větší.

Testované akumulátory zleva: červený lásek, zelený pásek a první generace se šedivým obalem-zde na fotce pouze AAA velikost

 

Vybíjecí křivka akumulátorů Tronic s červeným páskem

Naměřená kapacita C=0,778Ah

 

Výsledek měření akumulátorů Tronic s červeným páskem je 778mAh z udávaných 2500mAh, což je 31%. Výsledek tedy nic moc.

 

 

Vybíjecí křivka akumulátorů Tronic se zeleným páskem

Naměřená kapacita C=0,586Ah

 

Výsledek měření akumulátorů Tronic se zeleným páskem je 586mAh z udávaných 2300mAh, což je 25%. Výsledek opět nic moc.

 

Výsledky měření nedopadly příliš uspokojivě. Osobně jsem čekal oproti první generaci nějaký větší pokrok. Na druhou stranu, co víc čekat od akumulátoru za 25Kč. S podobnými výsledky jsem se setkal i u některých akumulátorů Panasonic či GP, kde cena mnohonásobně přesahovala značku Tronic. Jak je vidět tak kvalitou se akumulátory od sebe příliš neliší. Jak na tom budou ty novější se životností, ukáže čas. Akumulátory jsem i přesto pořídil do radiostanice Allamat 95 a používám je.

Ještě malé doplnění na závěr: Podobných testů, jako je tento jsem objevil na internetu mnoho. Výsledky měření dopadly většinou lépe než moje ale některé (tuším, že dotyčný byl z Polska) dopadly stejně. Z toho vyplývá, že akumulátory Tronic se v obchodním řetězci objevují ve velmi rozdílných kvalitách.

 

Jan Bednář