Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

RTL SDR v3 za málo peněz hodně muziky

 

Už nějakou tu dobu se poohlížím po nějakém funkčním SDR přijímači za rozumnou cenu. Na doporučení ostatních jsem zakoupil na ebayi za necelých 500Kč tento SDR přijímač.

 V této cenové relaci je prý asi to nej a vyrovná se parametry podstatně dražším přijímačům. Jejich slova nezbývá, než potvrdit. Přijímač je překvapivě slušně chodivý a ve srovnání s ostatními má i celkem dobrou citlivost. Jeho koupi mohu tedy jedině doporučit. Sice na některých spodních částech KV pásma vykazuje horší citlivost, ale není to nic závažného. Jako většina levných SDRek je i tento náchylný na přebuzení silným signálem na vstupu. Je tedy potřeba volit rozumnou délku antény, kterou doporučuji ještě přizpůsobit na konci balunem. Na běžný poslech používám 3m dlouhý drát natažený u stropu v baráku zakončený balunem 1:9. Balun plní funkci jednak impedančního přizpůsobení a pak částečně potlačuje silné rozhlasové VKV stanice. Možná by nebylo od věci připojit na anténní vstup i nějaké filtry či propusti. Přijímač je vybavený obvyklým čipem RTL 2832U s 8 mi bitovým převodníkem, šířka pásma je udávána až 2,4MHz, frekvenční rozsah 500kHz – 1766MHz (direct sampling 500kHz – 24MHz). Naměřená citlivost je zhruba taková (berte s rezervou, měřeno v domácích podmínkách na starším zařízení): při režimu „quadrature sampling“ a AGC nastavenému v automatickém režimu je na rozsahu 24,3MHz – 50MHz zhruba 5uV, na 50MHz 1uV, na 145 - 900MHz 0,5uV a 1300MHz je kolem 0,8uV. Spodní část pásma je na tom hůře. Citlivost se na ni pohybuje kolem 20uV až 150uV na pásmu 28MHz (měřeno při odstupu 12dB signál/šum). Přijímač je možné provozovat s pogramem SDRSharp pod Windows, či s programem TouchSDR a příslušným ovladačem i pod Androidem, například na tabletu (samozřejmě na přístroji s možností OTG, vybaveného minimálně dvoujádrovým procesorem). Na závěr ještě krátký pohled pod kryt.

Pokud jste se rozhodli pro jeho koupi, uvedu zde ještě zkrácený návod na jeho zprovoznění pod OS Windows 7 (32 i 64 bit):

Jako první si stáhněte program SDRSharp a rozbalte ho. Pak poklikejte na soubor install-rtlsdr.bat, zapojte přijímač do USB. Spustí se automatická instalace driverů, kterou můžete klidně stornovat. Nyní spusťte soubor zadig.exe. Vyberte položku options a zaklikněte List all devices.

Nyní vyberte nabídku Bulk-In, Interface (Interface 0) a zvolte Replace Driver.

Tím by byla instalace hotova. Nyní spusťte SDRSharp.exe a v záložce Source zvolte RTL-SDR (USB).

Pro správnou funkci bude ještě nutné nastavit automatickou regulaci zisku. Pro Příjem pásem s rozsahem 500kHz – 24MHz použijte toto nastavení:

A pro příjem v pásmech od 24MHz výše použijte toto nastavení:

To byl zkrácený a zjednodušený postup. S tímto nastavením by měl být přijímač funkční. Zbývá tedy už jen popřát mnoho úspěchů při příjmu a experimentování.

 

Jan Bednář