Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Spínané zdroje Meanwell

 

V nedávné době jsem se dostal k malé zakázce.  Jednalo se o opravu 18ks spínaných zdrojů značky Meanwell SP 320-5 (5V 55A). Protože zdroje Meanwell jsou poměrně hodně rozšířené, rozhodl jsem se, že sepíšu několik málo postřehů z oprav.

Uvedený typ je jednočinný, PWM driverem ML 4800 řízený zdroj s mosfet tranzistory  2SK4108. Obvod ML4800 byl první kámen úrazu, odešel  asi v pěti zdrojích. U nás ho není možné sehnat tak padla volba na www.aliexpress.com . Za mosfet 2SK4108 je naštěstí mnoho běžně dostupných náhrad (odešel ve dvou zdrojích). Co bylo však hlavním problémem téměř všech zdrojů, byl obvod ventilátoru chlazení. Větráček je napájený z odbočky transformátoru přes jednocestný usměrňovač tvořený jednou schottkyho diodou přes odpor  5,1Ω 2W a stabilizovaný zenerovou diodou. Z nepochopitelného důvodu docházelo velmi často k průrazu schottkyho diody (ačkoli má výkonové rezervy) a následnému přerušení výkonového odporu (asi 12 případů). V důsledku této poruchy přestal fungovat ventilátor a zdroj se pak na následky přehřívání vypínal. Ve dvou případech zdroje po výměně součástek a zapnutí začaly pulzovat a při sebemenší zátěži se vypínaly. Na vině byl filtrační elyt 100µF 35V zapojený na napájecí větvi (pin č. 13) PWM regulátoru. Uvnitř elytu byl zřejmě malý svod, protože ESR měl naprosto v pořádku, ale napájecí napětí PWM regulátoru srážel na 11,5V (ML4800 potřebuje pro svou bezproblémovou funkčnost min. 13V).

To byl soupis těch nejčastějších závad, se kterými jsem se setkal. Na závěr nutno dodat, že všechny tyto zdroje byly několik let nepřetržitě v provozu a přesto ESR všech kondenzátoru byl naprosto v pořádku.  Krom problémů s napájecí částí ventilátoru bych se nebál zdroje Meanwell označit jako poměrně kvalitní výrobky s relativně dlouho životností.

Jan Bednář

 

Meanwell SP 320-5 pohled pod kryt

Meanwell SP 320-5 svorkovnice

Schéma zdroje-sice jiný typ ale základní zapojení je stejné (fialově jsou vyznačeny vadné součástky)