Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Steyr Kropatschek M1886

 

Tuhle krasavici se mi podařilo vydražit na Aukru za lidových 7000Kč a protože střelba a zbraně jsou mými velkými koníčky stejně jako radiostanice, podělím se s Vámi o pár zajímavých poznatků.

Jedná se o opakovací pušku s odsuvným závěrem se dvěma uzamykacími ozuby zhotovenou pro potřeby portugalské armády v roce 1886 ráže 8x60R Kropatschek-Portugal. Puška se vyráběla celkem ve čtyřech variantách s různou kapacitou zásobníku. Zmíněný model je vybaven trubicovým zásobníkem umístěním podélně pod hlavní a disponuje kapacitou 8 nábojů. Zajímavostí této zbraně je, že je vybavena přepínačem jednotlivé rány/zásobník. Na svoji dobu má zbraň překvapivě plynulý a lehký chod závěru. Vývrt Kropatscheka  tvoří  čtyři pravotočivé drážky. Zbraň byla původně vyráběna pro náboje laborované černým prachem a olověnou střelou v papírovém límečku avšak v pozdějších letech se přešlo na laborování bezdýmným prachem s celoplášťovou střelou. Přechodem na bezdýmný prach se na zbraních pouze upravovalo hledí. Kropatschek  je tedy jedinou původně černoprachou zbraní, kterou lze střílet náboje laborované bezdýmným prachem. Další zajímavostí je, že k držení této zbraně není třeba zbrojní průkaz, neboť je vyrobena před rokem 1890 tudíž se jedná o historickou zbraň, ovšem pokud budete chtít se zbraní střílet, je potřeba ji dát na zkušebnu.

Praktické zkušenosti: Vůbec prvním a rozhodně vůbec ne lehkým úkolem bylo sehnání alespoň 2ks originálních nábojů kvůli tormentaci. Následovalo nekonečné hledání po různých bazarech, obvolávání sběratelů a vyptávání se. Dlouho dobu bez úspěchu. Jednoho dne se objevilo v jednom internetovém obchodě pár kusů originál nábojů z roku 1904 ovšem než jsem stihl zareagovat, byly pryč. Asi po měsíci se mi podařilo sehnat přes inzerát 10ks nábojů z druhovýroby. Náboje měly už moderní zápalku 5,3mm Boxer a poloplášťovou střelu .330 dia (nebo tomu něco blízkého). Cena lidových 200Kč za kus:-/ ale co se dalo dělat, náboje jsem potřeboval. Na zkušebně proběhlo vše bez problému a pušku orazili na počkání. Následovalo pár ran slávy na střelnici. Puška je díky své dlouhé hlavni neuvěřitelně přesná. Nábojnice jsem zpočátku přebíjel podle původní receptury černým prachem (obyčejný Vesuvit LC) a olověnou střelou z kokily LEE .323 mauser. Navážka prachu jsem dával 3,8g. Původní laborace byla údajně 4,6g ovšem už při mojí navážce byla nábojnice skoro plná takže větší navážka už by se musela dost pěchovat. Střelba černým prachem měla své neodmyslitelné kouzlo-obrovská rána, příjemně měkký zpětný ráz a hromada kouře:-) ovšem při čištění už to taková radost nebyla. Později jsem přešel k laboraci bezdýmným prachem Vectan Tubal TU3000. Navážku jsem dával 2,5g (original byla cca 3,2g ovšem o něco menší zrnitosti). Střely celoplášťové SB 2910. Časem jsem začal hledat, kde sehnat další nábojnice k přebíjení. Volba padla na originál cvičné náboje se dřevěnou střelou z roku 1904. Koupil jsem pár kusů po 150Kč a pustil se do laborování. Náboj kupodivu neselhal ani jeden ovšem problém nastal s původní zápalkou. Měla větší velikost a ješte to byl typ Berdan. Následovala relativně pracná úprava zápalkového lůžka. Spočívala v odbroušení kovadlinky a vsazení tenké měděné trubičky, kterou jsem pro jistotu ještě proletoval a její upravení výstružníkem na průměr nové zápalky. Od téhle úpravy jsem ale časem upustil, protože po opakovaném přebíjení docházelo k roztažení trubičky a následnému vypadávání zápalky z lůžka. Po nějakém čase se mi podařilo ještě sehnat 5ks nábojnic  (údajně až z Austrálie) za 130Kč/ks. To bylo pár řádků k této zajímavé flintě a střelbě z ní. Doufám, že tento článek bude alespoň někomu přínosem.

Jan Bednář

http://www.youtube.com/watch?v=ijr_RLvC-i4

výstřel z Kropatschka (laborace černým prachem)

 

Porovnání nábojů 8mm Guedes a originálu z roku 1904

 

Porovnání nábojů 8mm Guedes a originálu z roku 1904

Originální cvičný náboj Kropatschek z roku 1904 s přestavěnou zápalkou na typ 5,3mm boxer

Celkový pohled na zbraň s náboji s olověnou střelou