Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Konzervátor NiCd a NiMH akumulátorů

 

 

 

Jistě se už každému z vás někdy stalo, že v tu nejvíce nevhodnou chvíli se vám váš akupack či nabíjecí články v ruční stanici po delší době odstávky samy vybily. Chystáte se na kolo či portable, zapnete PMR a při prvním zaklíčování pohasne displej a ručka se po chvíli vypne.

Jak tomuto problému zabránit? První možností je si zavčas myslet na nabití akumulátorů, akumulátory včas vybít a následně nabít na plnou kapacitu. Druhou možností je použití tzv. konzervátoru. Konzervátor slouží k trvalému dobíjení akumulátorů velice malým proudem po dobu, kdy jsou články mimo provoz. Já takto dobíjím akupacky do svojí airsoftové zbraně a vojenské radiostanice RF-10 aby byly kdykoli připraveny k použití. Vlastní zhotovení konzervátoru je velice snadná záležitost. Jedná se v podstatě pouze o zdroj konstantního proudu o velikosti 0.01-0.005C. Dejme tomu, že potřebujeme udržovat akumulátor o kapacitě 2500mAh trvale nabitý. Konzervační proud tedy bude v rozmezí 12-25mA. Takto malý proud by neměl akumulátor nijak poškodit ani po trvalém připojení ke konzervátoru. Přesto se ale doporučuje cca po půl roce akumulátor odpojit od zdroje, vybít , nabít a opět připojit na konzervátor.

Já použil jako zdroj proudu transformátor 220/48V  určený k napájení ISDN linky. Na výstup jsem dal jednocestný usměrňovač, kondenzátor asi 100µF (na jeho kapacitě příliš nezáleží) a rezistor vhodné velikosti. Tím je konzervátor hotov. Jako další varianta, která mne zaujala, bylo zapojení z modelářského serveru modelar.quip.cz: Zdroj konstantního proudu s použitím stabilizátoru LM317.

Schema zapojení zdroje je zde:

 

 

Pro úplnost už jen stačí napsat vzorec, podle kterého vypočteme správnou velikost odporu R1 (ve schematu R1-R6):

 

I = požadovaný proud [A]
R = potřebný odpor rezistoru [Ω]
U = napětí na rezistoru - vždy stejné - 1.25V
 
   U
R =---
   I
 
Na závěr ještě přiložím pár fotek jako inspiraci: