Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Jak přizpůsobit drátovou anténu na CB

 

Tento článek je převzat z časopisu Výzva na kanále č.5 z května 1999 jehož autorem je Milan Nymburk. Obsah článku je zkrácen a doplněn o vlastní zkušenosti.

Impedančně přizpůsobit drátovou anténu lze několika způsoby. Vedle použití klasického matchboxu se lze o patřičný převod impedance postarat použitím tzv. VF transformátoru. Výroba VF transformátoru je velice snadná. K jeho zhotovení postačí asi 1 metr Cu drátu s PVC izolací o průřezu 0,2-0,3 mm2 (já použil jednu žílu z UTP kabelu používaného v PC sítích) a dvouděrové ferritové jádro používané k výrobě symetrizačních členů ve vstupních dílech starších TV přijímačů.

Na jádro navineme kolem středového sloupku postupně dvě cívky. Jedna bude mít 3 závity a druhá maximální možný počet, který se nám povede do jádra navinout (z praxe mám vyzkoušeno 13-18z). Na vývody cívky se třemi závity přiletujeme přívody koaxiálního kabelu radiostanice. Na druhou cívku připojíme dlouhodrátovou anténu, přičemž druhý vývod přiletujeme ke stínění koaxiálu.

Nyní zaklíčujeme radiostanici a odečítáme hodnotu PSV. Pokud je hodnota příliš vysoká, odpojíme anténu, odmotáme 1-2z a měření opakujeme dokud se nám nepodaří dostat hodnotu PSV pod 3 (ideální je do 1,5).

Takto je možné přizpůsobit horizontálně i vertikálně polarizované drátové antény od délky cca 1,5m až po několik desítek m. Pro zlepšení parametrů antény je dobré připojit ještě drátové protiváhy délky λ/4. Maximální přenášený výkon přes toto trafo je 5W.

Hodně úspěchů při laborování přeje Honza Nymburk.

image002

 

 

Pro případné zájemce jsem ofotil celý původní článek z Výzvy na kanále.

image004      image006